Selasa, 25 Ogos 2009

AYAM PERCIK


Bahan-bahan

  • 1 sekor ayam yang dipotong 4
  • 1 1/2 cawan santan pekat
  • 2 biji bawang putih
  • 1 labu bwg besar
  • 2 cm halia
  • 2 batang serai
  • 1 camca kecil ketumbar
  • 1/2 camca kecil jintan putih
  • 1/2 cawan tepung beras
  • sedikit air asam jawa@asam keping
  • cili kering (optional... kalau nak kuah merah)
  • garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

  1. kisar bawang,halia,serai,ketumbar,jintan dan peraplah selama setengah jam
  2. masukkan ayam diperap bersama tepung beras yang digaul sekali dengan santan beserta bahan lain ke dlm periuk dan masak sehingga ayam empuk.
  3. Angkat ayam bersama dengan sedikit kuah dan masukkan didalam Loyang pembakar.
  4. Bakar dalam oven dengan suhu 200 darjah dalanm setengah jam…dan sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catat Ulasan