Bahan-bahan
- 1 sekor ayam yang dipotong 4
- 1 1/2 cawan santan pekat
- 2 biji bawang putih
- 1 labu bwg besar
- 2 cm halia
- 2 batang serai
- 1 camca kecil ketumbar
- 1/2 camca kecil jintan putih
- 1/2 cawan tepung beras
- sedikit air asam jawa@asam keping
- cili kering (optional... kalau nak kuah merah)
- garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
- kisar bawang,halia,serai,ketumbar,jintan dan peraplah selama setengah jam
- masukkan ayam diperap bersama tepung beras yang digaul sekali dengan santan beserta bahan lain ke dlm periuk dan masak sehingga ayam empuk.
- Angkat ayam bersama dengan sedikit kuah dan masukkan didalam Loyang pembakar.
- Bakar dalam oven dengan suhu 200 darjah dalanm setengah jam…dan sedia untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan