skip to main |
skip to sidebar
SIAKAP MASAK STIM
Bahan-bahan
- Seekor ikan siakap - sederhana besar.
- 3 sudu besar sos tiram
- 2 inci halia - dipotong halus
- Cili kecil 5 biji - dipotong.
- 2 biji perahan limau nipis.
- 1/2 sudu kecil serbuk lada sulah.
- 1/2 sudu kecil gula.
- 1/2 sudu kecil garam.
- 1/4 cawan air untuk kuah.
- 3 ulas bawang putih dicincang halus.
- Sedikit daun bawang dan daun sup.
Cara-cara
- Bersihkan ikan, untuk hilangkan hanyir ikan rendam bersama perahan limau nipis selama 5 minit.
- Letakkan ikan ke dalam pinggan leper.
- Potong daun bawang dan daun sup letakkan di sekeliling ikan sehingga serata.- akar daun sup jangan dibuang cuci bersih dan letak sekali dgn ikan tadi.
- Taburkan halia dan bawang putih di sekeliling dan dia atas ikan, juga kedalam bahagian perut dan kepala.
- Potong cili kecik n taburkan. Curahkan sos tiram keatas dan tepi . Perahkan air limau nipis ke seluruh ikan tadi.
- Kemudian masukkan air, curahkan perlahan-lahan.Dan masukkan serbuk lada sulah, garam, dan gula.
- Kukus selama 15 minit atau hingga ikan masak..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan