skip to main |
skip to sidebar
SUP TULANG
Bahan-bahan
- 500g tulang lembu
- 1 sup bunjut adabi
- 2 kiub ayam -
- 2 1/2 liter air.
- 3-4 ulas bawang putih
- 1 cm halia
- minyak untuk menumis
- daun sup/ daun bawang
- bawang goreng
- cili padi -kalo nak pedas :)
- limau nipis
- 2 ketul ubi kentang
- 1/2 batang lobak merah
Cara-cara
- Mula-mula cucilah tulang temulang.
- Kupas bawang putih dan bersihkan.
- Ketuk bawang putih dengan pisau dan cincang-cincang biar jadi halus.
- Hiris halia nipis-nipis dan tumbuk bawang putih
- Panaskan minyak. Tumislah bawang putih dan halia ni sehingga bawang putih jadi kuning..
- Dah tu masuklah air dengan tulang-temulang. Rebuslah sehingga tulang empuk.
- Bila dah empuk tu, masuklah pula ubi kentang dengan lobak merah..
- Masuk pula rempah sup bunjut dan juga kiub ayam. Biarkan sehingga ubi kentang empuk.
- Masukkan pula sedikit gula.
- letak bawang goreng, daun sup, daun bawang, cili padi dan perahkan asam limau.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan