skip to main |
skip to sidebar
KARI AYAM
Bahan-bahan
- * Bahan dikisar halus *
- 20 tangkai lada kering
- 4 biji lada besar merah
- 7 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 3 cm halia
- 3 cm kunyit hidup @ 2 sudu serbuk kunyit
- * Bahan disangai dan dikisar sekali*
- 1 1/2 sb ketumbar
- 1 sb jintan halus
- 3 biji buah keras
- * Bahan yang lain *
- 1 ekor ayam potong 12
- 1 labu bwg besar dimayang
- 2 sb rempah kari daging dibancuh sedikit air
- rempah tumis 4 beradik
- 1 sk halba
- 1 sk biji sawi
- 1 cwn santan pekat & 2 1/2 cwn santan cair
- 2 keping asam gelugor
- 3 tangkai daun kari
- 2 biji ubi kentang
- 1/4 cawan minyak utk menumis
- garam,gula & serbuk perasa
Cara-cara
- Panaskan minyak, tumis bawang besar hingga kekuningan & pastikan jgn sampai hangit
- Masukkan rempah tumis 4 beradik, biji halba, biji sawi, daun kari, rempah yg dikisar serta rempah kari daging. Tumis hingga wangi.
- Masukkan ayam & ubi kentang. Gaulkan ayam & kentang hingga bergaul rata dgn rempah tumisan biarkan lebih kurang 10minit denagn api sederhana.
- Masukkan garam,gula,serbuk perasa,asam gelugor serta santan cair. Tutup periuk dan didihkan hingga ayam lembut.
- Apabila ayam sudah lembut,masukkan santan pekat. Kacau perlahan dan kecilkan api.
- Dengan api kecil, masak lagi selama 10 minit. Siap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan