Bahan-Bahan: | |
Bahan A:dikisar 20 cili kering 2 biji bawang besar | 1 keping asam keping 3 camca sos cili asam jawa garam secukup rasa gula secukup rasa air 3 camca minyak sotong besar (berwarna kuning) |
Cara: | |
1.Kisar/Tumbuk bahan2 sehingga hancur. 2. Bersihkan sotong dan potong ikut selera. 3. Panaskan kuali dan masukkan minyak.. 4. Apabila minyak sudah panas, tumis bahan A yang telah dikisar tadi sehingga naik bau dan minyak. 5. Masukkan asam keping dan sedikit air asam jawa. 6. Masukkan gula mengikut rasa. 7. Masukkan garam mengikut rasa. 8. Apabila mendidih, masukkan sotong yang telah dibersihkan tadi. 9.Masukkan sedikit air dan gaul hingga rata. 10. Tutup kuali sehingga sotong masak. 11. Hidangkan. |
Khamis, 27 Ogos 2009
SAMBAL TUMIS SOTONG
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan