skip to main |
skip to sidebar
KERABU BUAH BEKO
Bahan-bahan
- 1 biji buah beko
- 1 ekor ikan kembung-rebus
- 1/2 biji kelapa parut-buat kerisik dan simpan skit tuk amik santan pekat.
- 15 biji lada hitam
- 2 labu bawang merah
- sedikit budu-1 sudu besar.
- 1 biji asam limau nipis
- Garam secukup rasa
- 5 biji cili api.
Cara-cara
- 1.Buah beko hendaklah di layurkan diatas api hingga lembik or kulit tertanggal dan dihiris nipis-nipis.
- 2.Kelapa parut di buat kerisik dalam 3 sudu dan selebihnyer di perah santannyer
- 3.Tumbuk lada hitam dan juga 1 labu bawang merah, kemudian masukkan isi ikan yang direbus tadi.
- 4.Masukkan dalam bekas besar buah beko yang dihiris dan juga lada hitam yang ditumbuk dengan bawang dan isi ikan tadi.
- 5.Masukkan kerisik dan perah santan.
- 6.Masukkan garam secukup rasa dan juga budu.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan