Isnin, 31 Ogos 2009

LEPAT JAGUNG


Bahanbahan:

1) 1 cawan tepung beras
2) ½ cawan tepung jagung
3) ½ cawan tepung gandum
4) ½ cawan gula
5) 3 cawan santan
6) 2 tongkol jagung dihiris
7) 1 sudu teh garam
8) Daun pisang secukupnya (layur diatas api)

Cara-cara

1) Gaul sebati semua bahan kecuali jagung dan daun pisang. Tapiskan.
2) Masukkan jagung dan kacau rata.
3) Masakkan adunan sehingga kental.
4) Panaskan kukusan.
5) Ambil sekeping daun pisang, letakkan 2 sudu adunan jagung ditengahtengahnya
secara
memanjang. Balut adunan itu dengan lipat keduadua
hujung daun itu ke bawah supaya
menjadi lipatan berukuran 12x11 cm. Buat sehingga habis.
6) Kukus selama setengah jam atau hingga masak.
Sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan