skip to main |
skip to sidebar
LAKSA PENANG
Bahan-bahan
- Ikan sardin 1/2 kilo
- Ikan sardin tin kecil
- Bwg Merah (5 ulas)
- Belacan (sebesar ibu jari)
- Cili kering (segenggam) atau cili giling(4 sudu atau ikut citarasa)
- Bwg Besar (dimayang halus)
- Timun
- Cili masak atau cili padi
- Daun Salad
- Telur Rebus
- Laksa Kering atau Laksa basah (sebungkus)
- Daun Kesum dan Bunga Kantan
- Limau Nipis
Cara-cara
- Rebus ikan sardin mentah dan asingkan isi nya dr tulang (air rebusan jgn dibuang)
- Blender bwg merah, belacan,cili kering (sekiranya cili giling tk payah blender hanya campurkan terus dlm kuah nanti)
- Masukkan bahan blender ke dlm periuk bersama air rebusan ikan serta asam gelugor, daun kesum dan bunga kantan
- Blender ikan sardin yg diasingkan tulangnya bersama ikan sardin tin(sos ikan sardin tin dicampurkan sekali)
- Blender tulang ikan(jgn terlalu halus)utk menambah rase manis kuah tapiskan airnya ke dlm periuk td
- Kemudian masak kuah hingga menggelegak dan masukkan garam secukup rasa
- Boleh la dihidangkan dan ditabur bwg besar,timun,cili, limau nipis, daun salad
Tiada ulasan:
Catat Ulasan