Bahan-Bahan: | |
½ kg tepung gandum ½ kg daging kisar 1 sudu besar rempah kari daging 1 labu bawang besar (dihiris halus) 1 biji kelapa (diperah santannya) ½ liter air | 1 biji telur 2 tangkai cili merah (dimayang) 1 tangkai daun sup (dihiris halus) 1 tangkai daun bawang (dihiris halus) 4 sudu besar minyak masak Garam dan gula secukup rasa |
Cara: | |
Panaskan minyak dan tumis bawang. Bila layu masukkan rempah kari daging dan sedikit air. Kemudian, kacau hingga pecah minyak. Masukkan daging dan kacau hingga masak. Angkat dan sejukkan. Bancuh tepung gandum dan santan dan kacau hingga sebati. Masukkan garam dan gula dan kacau lagi supaya tidak berketul. Biarkan adunan cair sedikit. Dengan menggunakan api yang kecil, panaskan acuan kuih cara yang telah disapu minyak. Kemudian, tuangkan adunan tepung ke dalamnya. Taburkan daging, daun bawang, daun sup, dan hirisan cili merah ke atasnya dan tutup. Biarkan hingga masak. |
Khamis, 27 Ogos 2009
KUIH CARA BERLAUK
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan