Bahan-bahan
- 2 ekor ikan kembung-
- 1cm kunyit
- 1 sudu besar cili giling
- 1 keping asam gelugur/keping
- 3-4 biiji bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 1 biji timun
- 3 biji lada hijau
- 1/2 biji kelapa-ambik santan
Cara-cara
- Bersihkan ikan dan ketepikan.
- Tumbuk lengkuas, kunyit, bawang merah dan bawang putih sehingga lumat. Kemudian masukkan ke dalam periuk yang ada santan. Masukkan juga asam gelugor. Masak sehingga santan mendidih.
- Kemudian masukkan ikan. Biar sehingga ikan masak dan kuah sedikit pekat.
- Masukkan pula timun yang di potong sepanjang 1- 1.5 cm dan juga lada hijau
- Masakkan lagi dalam 3-4 minit. Kemudian padamkan api.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan