Bahan-Bahan: | |
500 gm udang galah (buang kulit dan bersihkan) 300 gm laksa 1 biji timun 5 biji cili merah 1 biji kelapa (ambil santannya) ½ cawan minyak masak Garam | Bahan digiling: 3 biji bawang besar 30 gm kacang tanah (digoreng dahulu) 2 cm halia 1 sudu kecil kunyit Belacan |
Cara: | |
Untuk kuah, sediakan periuk. Panaskan minyak dan tumis bahan giling. Biar sehingga naik bau. Masukkan udang, kacau untuk dua tiga minit dan masukkan santan. Biar ia mendidih seketika. Dan masukkan garam. laksa diletakkan di dalam mangkuk dan tuang kuahnya. Hias dengan daun ketumbar, cili dan timun. |
Khamis, 27 Ogos 2009
LAKSA LEMAK
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan